Budyń domowy z żółtkiem i masłem waniliowy – przepis
niezapomniany smak z dzieciństwa

0 0
Budyń domowy z żółtkiem i masłem waniliowy – przepis

Podziel się w Twojej sieci

Lub po prostu skopiuj i podziel się tym adresem URL

Składniki

Zwiększ ilość porcji
Mleko - 2szkl.   -   0.80  zł.
Mąka pszenna - 4 łyżk. lub ziemniaczana jeżeli dieta bezgutenowa   -     zł.
Miód - 4 łyżk. lub cukier   -     zł.
Cukier waniliowy - lub wanilia - do smaku   -   1  zł.
Żółtko - 2   -   0.90  zł.
Masło - 2 łyżk.   -     zł.
Opcjonalnie dodatki
Kakao - 1 łyżk.   -     zł.
Orzechy włoskie - 2 łyżk zmielone   -     zł.
Rodzynki - 0.5 szkl.   -   1  zł.
Karmel - 2 łyżk.   -     zł.
Jagody - 1 szkl. lub inne dowolne owoce   -   5  zł.
Podsumowanie kosztów
8.70 - w najdroższej wersji :-)   -     zł.

Budyń waniliowy z dodatkiem masła i żółtka - palce lizać - smak jakiego nie zapomina się z czasów dzieciństwa!

Właściwości:
  • Bez Glutenu

Składniki

  • Opcjonalnie dodatki

  • Podsumowanie kosztów

Wskazówki

Podziel się:

Budyń domowy z żółtkiem i masłem waniliowy – smak zapamiętałem z dzieciństwa. I teraz gdy nie mam budyniu z torebki, stosuję ten przepis i polecam – jest wyśmienity!

Budyń domowy z żółtkiem i masłem waniliowy

Kiedyś dziewczyny nie przepadały za budyniem, obecnie go uwielbiają. I zazwyczaj, mają na niego ochotę, gdy brak w szafce gotowego produktu z torebki. Wtedy z pomocą przychodzi przepis z dzieciństwa.

Zamiast cukru – miód, zamiast cukru wanilinowego, cukier waniliowy lub laska wanilii (ilość do smaku, jak kto lubi), zamiast mąki pszennej – mąka ziemniaczana. Wtedy budyń staje się bardziej naturalny i jego smak jest niezapomniany.

Mleko zawsze jest w domu, bo kupujemy w promocji zwykle większą ilość. Problem może się pojawić, gdy jest końcówka sezonu na miód naturalny, lub akurat zapasy któregoś produktu się nam skończyły.

Ale to jest mniej ważne – najważniejsze jest to, że smakuje, jest zdrowsze niż produkt gotowy i dzieci naprawdę lubią ten smak, jak i ja od dzieciństwa.

Gorąco polecam, a tymczasem zapraszam po inne moje desery, na przykład po przepis na śmietanowiec pieczony. Smacznego!

Polub moją stronę via:

Kroki

1
Zrobione!
10m

Budyń domowy z żółtkiem i masłem waniliowy - przygotowanie

Do dużego kubeczka wlej 0.5 szklanki mleka i dokładnie połącz z mąką. Pozostałą resztę mleka wklej do garnka, postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, dodaj miód i wanilię. Powolutku, wciąż mieszając, aby uniknąć grudek, dolej mleko z mąką. Garnek powinien cały czas stać na włączonym palniku. Gdy budyń się zagotuje ( i zgęstnieje), odstaw garnek z palnika. W tym momencie możesz domieszać do niego żółtka i masło.. Jeśli chcesz zrobić budyń o smaku innym niż waniliowy, na przykład cytrynowy lub inny - dodatki (z wyjątkiem kakao, które trzeba zagotować w mleku) dokładaj po zdjęciu garnka z ognia.

2
Zrobione!
1m

Budyń domowy z żółtkiem i masłem waniliowy - jak podawać

Podawaj na ciepło lub zimno.

Gdy użyjesz mniejszej ilości mąki niż 4 łyżki, otrzymasz rzadszy budyń, który możesz podawać, polewając miękkie owoce. Budyń z podanymi w przepisie składnikami, będzie tak gęsty, że spokojnie możesz go wylać do miseczek (zwilżonych wcześniej wodą), a po zastygnięciu odwrócić miseczki i przełożyć budyń na talerze.
Podawaj polany syropem owocowym lub domową konfiturą.

Łukasz - Gotuj ze mną!

Lubię wyszukiwać smaczne przepisy i dzielić się nimi z Wami. Smakosz potraw oraz hobbysta, jeżeli chodzi o serwisy internetowe.Mam nadzieję, że to, co lubię robić - przypadnie Ci do gustu. Zapraszam do mojej witryny - tutaj odnajdziesz smak, wykwintne jak i proste przepisy oraz odrobinę zabawy :-)

śmietanowiec pieczony z budyniem i brzoskiwiniami
poprzednia
Śmietanowiec pieczony z budyniem i brzoskwiniami
śmietanowiec pieczony z budyniem i brzoskiwiniami
poprzednia
Śmietanowiec pieczony z budyniem i brzoskwiniami

Dodaj komentarz