Kluski śląskie – przepis
nie gumowe, smaczne i tanie

0 0
Kluski śląskie – przepis

Podziel się w Twojej sieci

Lub po prostu skopiuj i podziel się tym adresem URL

Składniki

Zwiększ ilość porcji
Ziemniaki - 0.5kg   -   0.70  zł.
Mąka ziemniaczana - 0.125kg   -   0.60  zł.
Jajko - 1 szt.   -   0.45  zł.
Sól - szczypta   -     zł.
Cena za zakupy
1.75 - około tyle zapłacisz za zakupy   -     zł.

Kluski śląskie naprawdę dobrze smakują z sosem białym z kawałkami piersi z kurczaka i z marchewką, aczkolwiek powinny być podawane z roladą i czerwoną kapustą...

Składniki

  • Cena za zakupy

Wskazówki

Podziel się:

Kluski śląskie – przepis jest bardzo tani i prosty. Przygotowanie klusek nie zajmuje dużo czasu, zwłaszcza gdy zostały Ci  ziemniaki z wczorajszego dnia, bo takie są najlepsze.

Kluski śląskie – ważne

Pamiętaj, aby w sytuacji gdy masz więcej ziemniaków i chcesz zrobić więcej klusek – dodać odpowiednio więcej jajek i mąki.

Mąkę dosypujesz w taki sposób, że zawsze oddzielasz czwartą część ziemniaków i w to miejsce wsypujesz mąkę ziemniaczaną.

Ciasto ma się łatwo oddzielać od ręki i łatwo ma się formować w kluski, – ma być gładkie po uformowaniu klusek. Aby powierzchnia po ugotowaniu nie zrobiła się porowata i aby kluski były śliskie, nie możesz doprowadzić do zagotowania wody.

Nie dawaj za dużo mąki ziemniaczanej do ciasta, bo po ugotowaniu klusek będzie czuć mąkę w kluskach.

Kluski śląskie – jak podawać

Kluski są smaczne w zasadzie pod każdą postacią. Każde mięso podane z kluskami dobrze smakuje. My na przykład uwielbiamy kluski śląskie z sosem z kawałkami piersi z kurczaka i marchewką, ale każdy Twój pomysł zda egzamin i będzie na pewno Ci smakować – zatem do dzieła! Smacznego!

Polub moją stronę via:
error

Kroki

1
Zrobione!

Kluski śląskie - przepis - krok 1

Po pierwsze musisz mieć ugotowane i przestudzone ziemniaki. Jak już wystygną, weź praskę i przeciśnij ziemniaki przez praskę, następnie oddziel 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajko w całości, dodaj 4 część ziemniaków, lekko posól i wyrabiaj ciasto na kluski.

2
Zrobione!

Kluski śląskie - przepis - krok 2

Jak już wyrobisz ciasto, które lekko odchodzi od ręki, uformuj kulki wielkości większej od orzecha włoskiego i palcem zrób dziurkę w środku kluski. Jak już przygotujesz wszystkie kluski, zagotuj wodę w garnku, posól ją i jak już się woda zagotuje, zmniejsz ogień, aby woda przestała się gotować i wrzucaj pojedynczo kluski do wody. Kluski powinny się gotować ok. 12 minut. Ale nie dopuść do zagotowania się wody. Kluski mają się parzyć w wodzie, nie gotować, bo się rozpadną. Gotowe!

Łukasz - Gotuj ze mną!

Lubię wyszukiwać smaczne przepisy i dzielić się nimi z Wami. Smakosz potraw oraz hobbysta, jeżeli chodzi o serwisy internetowe.Mam nadzieję, że to, co lubię robić - przypadnie Ci do gustu. Zapraszam do mojej witryny - tutaj odnajdziesz smak, wykwintne jak i proste przepisy oraz odrobinę zabawy :-)

sałatka z porem
poprzednia
Sałatka z porem, kukurydzą, szynką, selerem, jajkami i ananasem – przepis
Babka cytrynowa na oleju dwukolorowa
następna
Babka cytrynowa na oleju
sałatka z porem
poprzednia
Sałatka z porem, kukurydzą, szynką, selerem, jajkami i ananasem – przepis
Babka cytrynowa na oleju dwukolorowa
następna
Babka cytrynowa na oleju

Dodaj komentarz