0 0
Makowiec zawijany drożdżowy

Podziel się w Twojej sieci

Lub po prostu skopiuj i podziel się tym adresem URL

Składniki

Zwiększ ilość porcji
4 szkl. Mąka pszenna   -   0.84  zł.
1 łyżk. Skrobia kukurydziana   -     zł.
1 szkl. Mleko   -   0.50  zł.
10 dkg Masło   -   3  zł.
3 łyżk. Cukier   -     zł.
17dkg Drożdze   -   0.17  zł.
6 szt. Żółtko   -   2.64  zł.
0.5 łyżecz. Sól   -     zł.
1 puszk. Mak mielony   -   7  zł.
wedle uznania Bakalie   -   5  zł.
wedle uznania Olejek migdałowy   -   2  zł.
Suma za zakupy:
21.15 zł - około tyle zapłacisz za zakupy   -     zł.

Składniki odżywcze

2 porcje
waga porcji
2454
Kalorie
190g
Tłuszcz
517mg
Cholesterol
3200mg
Sól
19g
Białka
175g
Węglowodany
6g
Błonnik

Dodaj do zakładek ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Makowiec zawijany drożdżowy

Strudel lub strucla makowa

Z mazurków, wolę makowiec Kowalskiego!

  • 4.5h
  • Porcji 2
  • Trudny

Składniki

  • Suma za zakupy:

Wskazówki

Podziel się:

Makowiec zawijany drożdżowy – przepis na świąteczny wypiek. Naprawdę smaczny i sprawdzony przepis na zawijaniec makowy drożdżowy. Spróbuj już dzisiaj.

Makowiec zawijany drożdżowy

Idą święta, dlatego nie może zabraknąć przepisu na makowiec zawijany. Tradycyjnie, w cieście nie powinno zabraknąć bakalii i olejku migdałowego. Obecnie w wersji szybkiej – możesz kupić puszkę maku z bakaliami, nasączonego olejkiem migdałowym.

Ciasto to jest w zasadzie podstawowym ciastem świątecznym. Często u mnie pojawia się jeszcze sernik, ale dzisiaj to nie o serniku mowa.

Zapraszam do skosztowania przepisu 🙂 Wychodzi wyśmienity makowiec.

Smacznego!

Kroki

1
Zrobione!
3.5h

Makowiec zawijany drożdżowy - Przygotowanie

Makowiec zawijany drożdżowy - to jest najdłuższy etap.

Po pierwsze podgrzej mleko z cukrem i masłem i wlej do miski. Gdy ostygnie, wymieszaj z drożdżami i odstaw na około pół godziny.
Przesiej do czystej miski mąkę (jest to ważne aby napowietrzyć mąkę - ciasto wtedy lepiej rośnie), sól (opcjonalnie) i wymieszaj. Zrób dziurkę, dodaj żółtka i lekko wymieszaj. Dodaj mieszankę mleczno-drożdżową i wyrób gładkie ciasto, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Następnie umieść ciasto w ciepłym miejscu bez przeciągów, przykryj czystą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 1.5 - 2 godzin. Posyp mąką stolnicę i rozdziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj połowę ciasta na około 1,5 cm, umieść na nim część zmielonego maku (z bakaliami i olejkiem migdałowym - jeżeli mak jest bez dodatków), pozostaw po 2,5 centymetra obramowania bez nadzienia. Zwiń ciasto w roladę. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 0.5 godziny. Zrób to samo z drugą połową ciasta.

2
Zrobione!
1h

Makowiec zawijany drożdżowy - pieczenie

Upiecz makowiec w 190 stopniach celsjusza w piekarniku - piecz od 45 minut do 1 godziny, aż nabierze lekko ciemno-brązowego koloru. Ostudź ciasto przed pokrojeniem i podaniem.
Smacznego!

Łukasz - Gotuj ze mną!

Lubię wyszukiwać smaczne przepisy i dzielić się nimi z Wami. Smakosz potraw oraz hobbysta, jeżeli chodzi o serwisy internetowe.Mam nadzieję, że to, co lubię robić - przypadnie Ci do gustu. Zapraszam do mojej witryny - tutaj odnajdziesz smak, wykwintne jak i proste przepisy oraz odrobinę zabawy :-)

Ocena Przepisu

Ten przepis nie został jeszcze oceniony, użyj formularza poniżej, aby napisać swoją opinię.
omlet serowy
poprzednia
Omlet z serem i boczkiem na śniadanie lub kolację – jak zrobić
grzybowa na wigilię
następna
Świąteczna zupa grzybowa na Wigilię
omlet serowy
poprzednia
Omlet z serem i boczkiem na śniadanie lub kolację – jak zrobić
grzybowa na wigilię
następna
Świąteczna zupa grzybowa na Wigilię

Dodaj komentarz