Przepis na makówki śląskie – sprawdzony!

0 0
Przepis na makówki śląskie – sprawdzony!

Podziel się w Twojej sieci

Lub po prostu skopiuj i podziel się tym adresem URL

Składniki

Zwiększ ilość porcji
Mak mielony - 1 puszk.   -   6  zł.
Mleko - 2.5 szkl.   -   0.75  zł.
Olejek migdałowy - 0.5 buteleczki   -   1  zł.
Bakalie - 20 dkg   -   5  zł.
Miód - 3 łyżk.   -     zł.
Chałka - 0.5 bochenk.   -   1.5  zł.
Suma za zakupy
13.25 zł - około tyle zapłacisz za zakupy   -     zł.

Co je hydraulik na deser? Rurki w czekoladzie ...

Składniki

  • Suma za zakupy

Wskazówki

Podziel się:

Makówki śląskie to tradycyjna śląska potrawa wigilijna, w mojej wersji słodka i pyszna. Miękkie i namoczone kromki słodkiej chałki rozpływają się wraz z makiem w ustach.

Przepis na makówki śląskie – sprawdzony!

U mnie w domu ta potrawa zagościła na stałe wraz z nadejściem rządów mojej żony. Wcześniej zawsze na stole były podczas wigilii słodkie kluski z makiem, czy jak kto woli, makówki w wersji makaron z makiem, zresztą bardzo pyszne.

Obecnie ja przygotowuję makówki śląskie a moja mama zawsze ma przygotowany makaron z makiem. Jak się domyślacie, obie wersje dość szybko znikają ze stołu.

Makówki śląskie, to tradycyjna potrawa wigilijna rodem ze śląska. To zresztą sztandarowa potrawa, obok klusek śląskich z modrą kapustą i roladą.

Ja lubię słodką wersję, ale Ty możesz dowolnie modyfikować przepis, dodając mniej miodu i bakalii. Sprawdź koniecznie, bo to jest naprawdę smaczna potrawa. Smacznego!

Sprawdź mój przepis na Makowiec zawijany drożdżowy.

Polub moją stronę via:
error

Kroki

1
Zrobione!

Makówki śląskie - przygotowanie

Makówki śląskie - przygotowanie nie jest trudne. Wlej mleko do garnka i dodaj masę makową z bakaliami a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj miód, olejek migdałowy do aromatu, wymieszaj. Zagotuj i odstaw.

2
Zrobione!

Kolejny etap przygotowania makówek śląskich

Przygotuj pojemnik w którym umieścisz makówki. Pokrój chałkę w dość cienkie kromki. Poukładaj je na dnie pojemnika. Następnie zalej gorącą masą makową. Przesyp warstwę bakaliami - np. rodzynkami. Ułóż następną warstwę kromek z chałki, znowu polej masą makową i przesyp bakaliami. Postępuj kolejno do momentu w którym zalejesz wszystkie kromki i nie zostanie Ci już więcej masy makowej. Odstaw do wystygnięcia.

3
Zrobione!

Przyozdabianie makówek śląskich

Jak już makówki wystygną, przyozdób je bakaliami. Ja używam rodzynek i płatków migdałów. Płatki migdałów powodują, że jest mniejsza zgaga po makówkach :-). Możesz przyozdobić je również wiórkami kokosowymi i innymi bakaliami, wedle uznania. Moja wersja jest bardzo słodka - aby uzyskać mniej słodką wersję, dodaj mniej rodzynek i miodu.

Łukasz - Gotuj ze mną!

Lubię wyszukiwać smaczne przepisy i dzielić się nimi z Wami. Smakosz potraw oraz hobbysta, jeżeli chodzi o serwisy internetowe.Mam nadzieję, że to, co lubię robić - przypadnie Ci do gustu. Zapraszam do mojej witryny - tutaj odnajdziesz smak, wykwintne jak i proste przepisy oraz odrobinę zabawy :-)

barszcz czerwony
poprzednia
Przepis na barszcz czerwony niekoniecznie świąteczny
kurczak po chińsku z sezamem i ryżem
następna
Kurczak po chińsku z sezamem i ryżem
barszcz czerwony
poprzednia
Przepis na barszcz czerwony niekoniecznie świąteczny
kurczak po chińsku z sezamem i ryżem
następna
Kurczak po chińsku z sezamem i ryżem

Dodaj komentarz