Przepis na piernik – przepis, z którego piernik zawsze wychodzi

0 0
Przepis na piernik – przepis, z którego piernik zawsze wychodzi

Podziel się w Twojej sieci

Lub po prostu skopiuj i podziel się tym adresem URL

Składniki

Zwiększ ilość porcji
Ciasto
Mąka pszenna - 400g   -   0.55  zł.
Margaryna - 120g   -   0.60  zł.
Cukier - 250g   -   0.60  zł.
Jajko - 2szt.   -   0.90  zł.
Powidła śliwkowe - 4 łyżk.   -     zł.
Kakao - 3 łyżecz.   -     zł.
Przyprawa do piernika - 1 opak.   -   2.0  zł.
Mleko - 1 szkl.   -   0.40  zł.
Soda - 1 łyżecz.   -     zł.
Rodzynki - 1 garść   -   1.0  zł.
Orzechy włoskie - 1 szkl.   -   3.0  zł.
Polewa
Margaryna - 120g   -   0.60  zł.
Cukier - 0.5 szkl.   -   0.30  zł.
Kakao - 1.5 łyżk.   -     zł.
Woda - 1.5 łyżk.   -     zł.
Zdobienie
Posypka słodka do ciast - 0.5 opak.   -   1.5  zł.
Powidła śliwkowe - 1 szkl.   -   3.0  zł.
Ile zapłacisz za zakupy?
14.45 - około tyle zapłacisz za zakupy   -     zł.

Córka pyta mamę: Co się dzieje z miodem z miodowego miesiąca? Wsiąka w męża i tak powstaje stary piernik :-) :-)

Właściwości:
  • Vegan

Składniki

  • Ciasto

  • Polewa

  • Zdobienie

  • Ile zapłacisz za zakupy?

Wskazówki

Podziel się:

Piernik – przepis który zawsze wychodzi

W związku z tym, że szarlotka zniknęła bardzo szybko a ja nie lubię, gdy nie ma nic słodkiego w domu, to pomyślałem, że znajdę przepis na piernik, który jest smaczny, szybki, tani i prosty.

Nie ma nic gorszego, jak poczucie, że nie ma nic słodkiego w domu. Dlatego lubię piec wiedząc, że moje dziewczyny za chwilę zasiądą do wspólnego stołu, by przy herbacie połechtać podniebienie dobrym smakołykiem.

Na co zwracam uwagę przy pieczeniu piernika?

Przede wszystkim przy pieczeniu piernika zwracam uwagę na to, by mąka była dobrze napowietrzona. Przesiewam ją przez sito i dodaję sodę. Poza tym zawsze czekam by ciasto ostygło w formie, zanim je podam na stół. Wtedy zazwyczaj się nie kruszy.

Poza tym, gdy patrzę na przepis na piernik, staram się by nie był to żaden wymyślny przepis na piernik z dodatkiem np. cukru trzcinowego czy miodu, bo słodycz zastępuję powidłami śliwkowymi. A koloru piernik nabiera przy pomocy kakao i przyprawy do piernika.

Smacznego!

Ps – sprawdź inne moje desery i ciasta!

Polub moją stronę via:
error

Kroki

1
Zrobione!

Piernik - przepis - przygotowanie ciasta

Po pierwsze margarynę przełóż do garnuszka i rozpuść na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie odstaw do wystygnięcia. Opłucz jajka w zimnej wodzie, rozbij do miksera, następnie ubijaj dodając stopniowo cukier. Jak masa będzie jednolita, dodaj szklankę mleka, kakao oraz mąkę przesianą wraz z łyżeczką sody. Następnie dodaj przyprawę do piernika. Na koniec dodaj 4 łyżki powideł oraz na sam koniec wystudzony i roztopiony tłuszcz z margaryny. Zdejmij misę z miksera i dodaj oprószone mąką bakalie - rodzynki, obrane i pokuszone orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj.

2
Zrobione!

Piernik - przepis - krok 2

Już masz przygotowane ciasto. Teraz przelej je do formy. Moja forma ma wymiary 34x11 cm. Forma powinna być odpowiednio przygotowana. Ja ją natłuszczam margaryną i lekko przesypuję mąką. Ciasto piecz w temperaturze 180 C przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia sprawdź patyczkiem do ciasta, czy ciasto nie jest mokre (czy nie przywiera do patyczka). Gdy ciasto jest już upieczone, wyjmij je z piekarnika i postaw na desce lub na kamieniu (lub po prostu na podstawce do gorącego).

3
Zrobione!

Piernik - przepis - krok 3

Teraz zajmiemy się przygotowaniem masy czekoladowej. Po pierwsze roztop 120g margaryny, dodaj cukier (0.5 szkl. ) 1.5 łyżki wody i kakao. Wymieszaj doprowadź do gotowania aby powstała jednolita masa, ale jej nie spal! Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Gdy masa czekoladowa przestygnie, polej ciasto równomiernie. Przesyp bakaliami lub wiórkami kokosowymi albo posypką słodką. Zdobienie jest dowolne. Ozdób ciasto według własnego uznania. Następnie je wystudź. Możesz je przekroić na koniec i przełożyć powidłami śliwkowymi. Smacznego!

Łukasz - Gotuj ze mną!

Lubię wyszukiwać smaczne przepisy i dzielić się nimi z Wami. Smakosz potraw oraz hobbysta, jeżeli chodzi o serwisy internetowe.Mam nadzieję, że to, co lubię robić - przypadnie Ci do gustu. Zapraszam do mojej witryny - tutaj odnajdziesz smak, wykwintne jak i proste przepisy oraz odrobinę zabawy :-)

szarlotka
poprzednia
Szarlotka
sałatka z porem
następna
Sałatka z porem, kukurydzą, szynką, selerem, jajkami i ananasem – przepis
szarlotka
poprzednia
Szarlotka
sałatka z porem
następna
Sałatka z porem, kukurydzą, szynką, selerem, jajkami i ananasem – przepis

Dodaj komentarz