Przepis na chleb na drożdżach – prosty

1 0
Przepis na chleb na drożdżach – prosty

Podziel się w Twojej sieci

Lub po prostu skopiuj i podziel się tym adresem URL

Składniki

Zwiększ ilość porcji
1 szkl. Woda 1 szkl.   -     zł.
2 łyż. Cukier 2 łyż.   -     zł.
450g Mąka pszenna 450g   -   0.7  zł.
12g Drożdze 12g   -   0.10  zł.
0.25 szkl. Olej rzepakowy 0.25 szkl.   -   0.25  zł.
1 łyżecz. Sól 1 łyżecz.   -     zł.
SUMA DO ZAPŁATY
1.25 PLN - około tyle zapłacisz za zakupy i upieczenie. 1.25 PLN - około tyle zapłacisz za zakupy i upieczenie.   -     zł.

Składniki odżywcze

1 porcja
waga porcji
174
Kalorie
5.2 g
Tłuszcz
195 mg
Sól
27.1 g
Węglowodany
4.3 g
Białka
0.9 g
Błonnik

Twardy chleb dla twardych ludzi - świeży - dla Ciebie i mnie

Składniki

  • SUMA DO ZAPŁATY

Wskazówki

Podziel się:

Najlepszy przepis na chleb na drożdżach z automatu.

Ten przepis to szybki i prosty sposób, aby cieszyć się miękkim bochenkiem chleba, z mieniącą się skórką.

Z podanej porcji wychodzi: 12 porcji / 1 bochenek.

Kiedy wykorzystać przepis na chleb na drożdżach

Czasem zdarzy się sytuacja, kiedy np. na wieczór spodziewasz się gości i nagle okazuje się, że w sklepie zostało tylko pieczywo z poprzedniego dnia, albo z rana. Możesz wtedy skorzystać z mojego przepisu i upiec chleb, który będzie miękki i smaczny.

Po prostu wyrabiasz ciasto i nastawiasz automat, reszta zrobi się sama. Jedyny minus – będziesz mieć trochę więcej sprzątania :-).

Dodatkowy plus to taki, że chleb nie kosztuje ok. 4.50 zł za bochenek, tylko ok. 1.25 zł.

Smacznego!

Kroki

1
Zrobione!
10 minut

Wyrobienie ciasta

Aby maksymalnie wykorzystać nasz przepis na chleb na drożdżach, zastosuj się do poniższych wskazówek:

Po pierwsze dodaj ciepłą wodę, cukier i drożdże do garnka w maszynie do pieczenia chleba. Zaczyn w ciągu 10 minut powinien się rozpuścić i spienić. Następnie dodaj olej, mąkę i sól. Wybierz ustawienie podstawowe w automacie do pieczenia chleba.

Mała uwaga do drożdży - drożdże wsyp suche ok. 2 gramy lub "żywe" - 12-14 gram na pół kilo mąki.

2
Zrobione!
3h

Pieczenie

Jak już wszystko się wymiesza, włącz start w maszynie. Po zakończonym pieczeniu maszyna Cię poinformuje, kiedy proces pieczenia dobiegnie końca. Smacznego!

Łukasz - Gotuj ze mną!

Lubię wyszukiwać smaczne przepisy i dzielić się nimi z Wami. Smakosz potraw oraz hobbysta, jeżeli chodzi o serwisy internetowe.Mam nadzieję, że to, co lubię robić - przypadnie Ci do gustu. Zapraszam do mojej witryny - tutaj odnajdziesz smak, wykwintne jak i proste przepisy oraz odrobinę zabawy :-)

poprzednia
Zdrowa Pizza
pstrąg w folii
następna
Pstrąg w folii – wyśmienity
poprzednia
Zdrowa Pizza
pstrąg w folii
następna
Pstrąg w folii – wyśmienity

Dodaj komentarz