0 0
Świąteczna zupa grzybowa na Wigilię

Podziel się w Twojej sieci

Lub po prostu skopiuj i podziel się tym adresem URL

Składniki

Zwiększ ilość porcji
1.9 litr. Woda   -     zł.
60 gram Grzyby suszone   -   21  zł.
Sól   -     zł.
Pieprz mielony   -     zł.
1 szt. Cebula   -   0.17  zł.
Sok z kiszonej kapusty   -     zł.
Zasmażka
70 gram Margaryna   -   0.90  zł.
3 łyżk. Mąka pszenna   -     zł.
Makaron
1 szkl. Mąka pszenna   -   0.30  zł.
0.5 szkl. Woda   -     zł.
1 szt. Jajko   -   0.44  zł.
Suma za zakupy:
22.81 zł - około tyle zapłacisz za zakupy   -     zł.

Składniki odżywcze

1 porcja
waga porcji
143
Kalorie
6.8g
Tłuszcz
31mg
Cholesterol
87mg
Sól
17g
Węglowodany
4.5g
Białka

Dodaj do zakładek ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Świąteczna zupa grzybowa na Wigilię

Właściwości:
  • Vegan

Z czym jest ta grzybowa? Z borówkami....

  • 45min
  • Porcji 8
  • Łatwy

Składniki

  • Zasmażka

  • Makaron

  • Suma za zakupy:

Wskazówki

Podziel się:

Świąteczna zupa grzybowa na Wigilię – bardzo postny przepis na zupę. Grzybowej z makaronem nie może zabraknąć na świątecznym, wigilijnym stole.

Świąteczna zupa grzybowa na Wigilię

Tradycyjna potrawa, której nigdy nie powinno braknąć na stole świątecznym. Wymiennie podawana z barszczem z buraków.

Jednak u mnie w rodzinie zupa grzybowa jest tradycyjnie podawana odkąd pamiętam. Żona wprowadziła do jadłospisu barszcz, także obecnie mamy dwie zupy na wigilijnym stole 🙂

 

Kroki

1
Zrobione!

Świąteczna zupa grzybowa na Wigilię - przygotowanie

Namocz grzyby w osolonej wodzie przez 20 minut. Następnie oczyść, pokrój i gotuj przez 20 minut. Nie zapomnij dodać główki cebuli. Odcedź i spłukaj.
Dodaj grzyby do 1.9 litra wody, dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Wlej 1 szklankę wywaru do przygotowanej zasmażki.
Wymieszaj aby powstała gładka masa i dodaj do gotujących się grzybów.
Dodaj makaron i gotuj do miękkości. Dodaj sok z kiszonej kapusty do smaku.

2
Zrobione!

Zasmażka

Podsmaż mąkę z margaryną, następnie zdejmij z ognia. Dodaj szklankę wywaru z grzybów. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj do grzybowej.

3
Zrobione!

Makaron

Wymieszaj wszystkie składniki, aby zarobić ciasto. Rozwałkuj na stolnicy, podsypujac mąką. Tnij na paski. Dodaj do gotującej się zupy grzybowej.

Łukasz - Gotuj ze mną!

Lubię wyszukiwać smaczne przepisy i dzielić się nimi z Wami. Smakosz potraw oraz hobbysta, jeżeli chodzi o serwisy internetowe.Mam nadzieję, że to, co lubię robić - przypadnie Ci do gustu. Zapraszam do mojej witryny - tutaj odnajdziesz smak, wykwintne jak i proste przepisy oraz odrobinę zabawy :-)

Ocena Przepisu

Ten przepis nie został jeszcze oceniony, użyj formularza poniżej, aby napisać swoją opinię.
makowiec zawijany drożdżowy
poprzednia
Makowiec zawijany drożdżowy
barszcz czerwony
następna
Przepis na barszcz czerwony niekoniecznie świąteczny
makowiec zawijany drożdżowy
poprzednia
Makowiec zawijany drożdżowy
barszcz czerwony
następna
Przepis na barszcz czerwony niekoniecznie świąteczny

Dodaj komentarz