0 0
Szarlotka

Podziel się w Twojej sieci

Lub po prostu skopiuj i podziel się tym adresem URL

Składniki

Zwiększ ilość porcji
4 duże Jabłko   -   2  zł.
Ciasto
2 szkl. Mąka pszenna   -   0.50  zł.
4 szt. Jajko   -   1.70  zł.
1 szkl. Cukier   -   0.50  zł.
1 opak. Cukier waniliowy   -   0.40  zł.
2 łyżecz. Proszek do pieczenia   -   0.30  zł.
1 kostka Margaryna   -   1.20  zł.
Chmurka
4 szt. Białko z jajka   -   1.70  zł.
1 szkl. Cukier   -   0.50  zł.
4 łyżecz. Cynamon   -   1.50  zł.
10.30 zł - około tyle zapłacisz za zakupy

Dodaj do zakładek ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Szarlotka

Szarlotka to staropolski deser z jabłek. Smaczna pod chmurką, daje odczucie raju w podniebieniu. Spróbuj koniecznie tego przepisu!

Właściwości:
  • Vegan

Składniki

  • Ciasto

  • Chmurka

  • 10.30 zł - około tyle zapłacisz za zakupy

Wskazówki

Podziel się:

Szarlotka – przepis

Jest godzina 14.00 a po szarlotce nie ma już śladu. Wczoraj naszła mnie ochota na wyszukanie przepisu na szarlotkę, ale nie taką tradycyjną, tylko mega słodką – z bezą na górze. Cynamonowa chmurka nadaje się do tego celu wyśmienicie. Po prostu raj na podniebieniu.

Cały myk polega na zastosowaniu oczywiście dużej ilości cukru ale również cynamonu i odpowiednich proporcji ciasta. Dobrze jest przesiać mąkę przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto staje się lekkie i puszyste.

Szarlotka rajska – tak określiły mój wyrób moje dziewczyny. Całość zajęła ok. 1,5h. I już nie ma ciasta. Szarlotka ta jest godna polecenia, jeżeli chcesz zaskoczyć znajomych smakiem, lekkością ciasta i zapachem w domu po upieczeniu. W zasadzie świąteczne zapachy unoszą się w domu, mimo zwykłego, zimowego weekendu. Smacznego!

Sprawdź inne moje desery i ciasta!

Kroki

1
Zrobione!
5 minut

Szarlotka - krok nr 1

Starannie umyj jabłka, zerwij ogonki, obierz. Następnie przekrój na pół, wydrąż gniazda. Poprzekrawaj w plastry. Odłóż na bok.

2
Zrobione!
20 minut

Szarlotka - krok nr 2

Rozpuść margarynę w rondelku na wolnym ogniu. Weź jajka, opłucz je w zimnej wodzie. Osusz a następnie rozbij skorupkę i oddziel białka od żółtek. Wlej białka do miski, ubij pianę, dodając szklankę cukru. Gdy piana będzie sztywna, dodaj żółtka. Delikatnie wymieszaj. Dodawaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając ciasto. Możesz także wykonać te czynności przy użyciu miksera. Na samym końcu wlej powoli ostudzoną rozpuszczoną margarynę.

3
Zrobione!
5 minut

Szarlotka - krok nr 3

Przygotuj formę na ciasto. Wlej odrobinę oleju na formę - rozsmaruj. Wyłóż papierem do pieczenia. Forma powinna mieć wymiary ok. 24 cm na 36 cm. Następnie wylej ciasto do formy. Nie przejmuj się tym, że ciasto ma zaledwie pół centymetra w formie. Tak ma być! Następnie poukładaj plastry jabłek na cieście.

4
Zrobione!
10 minut

Szarlotka - krok nr 4

Weź cztery jajka, opłucz je w zimnej wodzie. Następnie oddziel białka od żółtek. Żółtka możesz wykorzystać następnie do jajecznicy. Białka ubij ze szklanką cukru na sztywną pianę, dodaj na końcu cynamon. W domu uniesie się wspaniały zapach cynamonu. A ty wyłóż łyżką pianę na ciasto i rozsmaruj pianę po cieście z ułożonymi jabłkami. Cała procedura nie zajmuje dużo czasu. Przepis jest łatwy do przygotowania ciastka i dość szybki. Na sam koniec włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 170C. Piecz ok. 40 do 50 minut. Lekko przestudzone ciasto możesz konsumować. Szarlotka jest pyszna podawana na ciepło, chociaż do końca nie wiem, czy jest to zdrowe dla naszego żołądka i jelit. Ale mega smaczne!

Łukasz - Gotuj ze mną!

Lubię wyszukiwać smaczne przepisy i dzielić się nimi z Wami. Smakosz potraw oraz hobbysta, jeżeli chodzi o serwisy internetowe.Mam nadzieję, że to, co lubię robić - przypadnie Ci do gustu. Zapraszam do mojej witryny - tutaj odnajdziesz smak, wykwintne jak i proste przepisy oraz odrobinę zabawy :-)

Ocena Przepisu

Ten przepis nie został jeszcze oceniony, użyj formularza poniżej, aby napisać swoją opinię.
pierniki przepis sprawdzony
poprzednia
Pierniki – przepis sprawdzony w praktyce
piernik przepis
następna
Przepis na piernik – przepis, z którego piernik zawsze wychodzi
pierniki przepis sprawdzony
poprzednia
Pierniki – przepis sprawdzony w praktyce
piernik przepis
następna
Przepis na piernik – przepis, z którego piernik zawsze wychodzi

Dodaj komentarz